Ugrás a tartalomra

Testnevelés és rekreáció

2023. június 26. hétfő
Bárczy-díjat kapott Csákvári László, a Budai Nagy Antal Gimnázium tanára
Testnevelés és rekreáció

A főváros legmagasabb szintű, pedagógusoknak adható kitüntetését vehette át Csákvári László. A Budai Nagy Antal Gimnázium testnevelő tanára, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem mesteroktatója a karate sportág elkötelezett híve, aki öt évvel ezelőtt részt vett a Nemzeti Küzdősport Stratégia kidolgozásában, 2019-ben pedig a Nemzeti Alaptanterv testnevelés és sport műveltségterület, karate sportági mozgásműveltség tartalmának fejlesztésében. Csákvári Lászlóval kitüntetése kapcsán beszélgettünk.

– Örült a Bárczy-díjnak?

– Meglepetésként ért, hiszen az ember ilyen munkát nem a kitüntetésért, hanem a hivatás és a sportág szeretetéért végez. Nagyon örülök annak, hogy a döntéshozók elfogadták a javaslataimat, és a Nemzeti Alaptantervbe a küzdősportok közé a karate sportág is bekerült a dzsúdó és a birkózás mellé. A középszintű érettségin 2024-től ez is választható, és boldoggá tesz, hogy ennek anyagát én dolgozhattam ki. Az egyetemen azon dolgozunk, hogy a karate az emelt színtű érettségin is választható sportág lehessen. Szerkesztői felkérésre jelenleg a testnevelés-érettségire felkészítő, Köntös Zoltánné–dr. Reigl Mariann: Hogyan csináljam? című könyvének kiegészítésén dolgozom. Az új kiadásban már szerepelni fog a karate is, annak elméleti és gyakorlati anyagát állítom össze. Remélem, ez segíti majd a diákokat abban, hogy sikeres vizsgát tegyenek.

– Mióta foglalkozik elméleti munkával is?

– Attól kezdve, hogy az első diplomámat testnevelés-rekreáció szakon megszereztem az ELTE-n, bekapcsolódtam a tantervi innovációba, de felkérésre már hallgatóként megírtam a szakhálótervbe az önvédelem és küzdősportok tantárgyi programot, amelyet egyúttal tanítottam is. Írtam már iskolai, helyi tantervet, illetve ennek a karate részét 1993-ban. A Diana Utcai Általános Iskola és Gimnáziumban, a budai régió akkor még egyetlen sportiskolájában dolgoztam, ahol a testnevelésórán a hagyományos anyag mellett kilenc sportágat tanítottunk, köztük a karatét is.

– A testnevelésórákon a Budai Nagy Antal Gimnáziumban is oktat karatét. Miért tartja fontosnak, hogy a diákok tanórai keretek között foglalkozzanak ezzel a sportággal?

– Testnevelő tanárként az iskolában minden sportágat oktatok, az egyetemen az osztatlan tanárképzésben, illetve a BSC és MSC edzőképzésben csak karatét, amely egy összetett sportág. Fejleszti a tanulási és önvédelmi képességeket, szerepe van a személyiségfejlődésben, fegyelemre és kitartásra sarkall, alakítja a jellemet, neveli a testet. Legnagyobb előnye azonban, hogy a gyerekek a karate által koncentráltabbak, kooperatívabbak, segítőkészebbek lesznek. Másrészt persze népszerű versenysport, amelyet a világon több millióan űznek.

Tamás Angéla